Sabtu, 10 Ogos 2019

SENARAI TELEFON BATERI TAHAN LAMA 5000 MAH


Ketahanan bateri merupakan antara komponen yang paling penting dalam telefon bimbit. Bagi saya sendiri, saya akan mengambilkira ketahanan bateri sebagai salah satu faktor untuk saya membeli telefon pintar.  Senarai berikut adala dua  ciri-ciri yang saya akan pertimbangkan sebelum membeli sebuah telefon baru iaitu;

1. Bateri – Bateri merupakan ciri terpenting dalam sesebuah telefon. Ini kerana, sebagai seorang yang berkecimpung dalam bisnes online, saya sentiasa memastikan telefon saya tahan untuk sekurang-kurangnya 12 jam sehari. Jadi, bagi smartphone yang mempunyai kapasiti bateri 5000Mah ke atas, pastilah ia akan tahan sehingga 12 jam walaupun anda sentiasa melihat telefon.

2. Saiz Ram – Saiz Ram yang biasa bagi harga mampu milik ialah antara 3 dan 4 GB Ram. Bagi pendapat saya, Saiz RAM ini penting namun, lazimnya, semua smartphone kini mempunyai keupayaan untuk menyimpan memori kad. Jadi anda boleh menyimpan segala aplikasi atau gambar dalam memori kad sekiranya anda tidak mahu meningkatkan bebanan telefon bimbit anda.

Kenapa saya pilih dua sahaja dan tidak memasukkan kualiti kamera, design atau prosessor? Sebabnya, rata telefon bimbit di pasaran kini mempunyai kualiti kamera yang jelas, prossesor yang baik dan design yang sentiasa diperbaharui. Bagaimanapun, terdapat beberapa telefon yang mengundang pandangan saya dari segi design iaitu Motorola. Walaupun baterinya sangat baik, reka bentuk nya yang agak tebal tidak begitu menarik bagi pandangan saya.

So, berikut adalah senarai telefon pintar yang mempunyai bateri 5000Mah dan lebih, siapa tahu anda terus buat pembelian online di Lazada.com.

Moto E4 Plus

RM499.00 ( harga tawaran di lazada )
Kelebihan lain: Fast Charging, unlock dengan sentuhan, dual sim, android 7.1, memori 3 gb, 13 mp kamera)

Xiaomi Mi Max 2

RM588.00 (harga tawaran di lazada )
Tahun pengeluaran : 2017,
Kelebihan lain: Fast charging, Memori 4GB, kamera 5 MP dan support 4K (1080 HD video recording), face unlock dan finger print sensor.
Bateri: 5300 mah

ZENPHONE MAX PRO

RM637.00 ( harga tawaran di lazada )
Memori: 3GB, Kamera 5MP dan support 1080 video rekoding, gaming memang cun, finger print dan fast charging.

ASUS ZENFONE 4 MAX PRO ZC554KL (3GB/32GB ROM) Non-removable Li-Po 5300 mAh battery
Dikeluarkan pada Ogos 2017, 16 MP kamera tapi tak ada autofocus!, Fast Charging,
Harga RM930.00

Galaxy M20

RM699.00 lazada
Kelebihan: Produk terbaru dari Samsung, fast charging, 8MP kamera depan dan support 4K 1080 video rekoding, Android 8.1 oreo,

Samsung Galaxy Pro A 9 (2016)
RM999.00
Super Amouled, Fast charging, Android 6.1 oreo boleh upgrade ke 8.0, kamera 8 MP dan support 1080 HD video rekoding.

Jadi yang mana satu pilihan anda? Kalau anda nak kepastian lagi mungkin anda boleh terus ke kedai yang yang menjual peralatan tersebut. Tapi, perlu diingat bukan semua penjual tu bercakap jujur tau!! Sebenarnya anda boleh google dan cari review daripada mereka yang sudah menggunakan telefon tersebut. Macam tulah yang selalu saya buat kalau saya cari phones.
Dan satu lagi, kalau saya, mahukan tawaran yang lebih murah, cari second hand atau refurbhised phone yang berkualiti tempat yang baik adalah di Lazada atau Shopee.com.

1 ulasan:Mohon komen secara berhemah. Terima kasih