VAKSIN COVID 19 DAH ADA TAPI ADAKAH IA BERKESAN?? KENALI SIAPA DI SEBALIK MEREKA

 TOP 5 VAKSIN UNTUK MEMBENDUNG COVID -19

Menurut FDA (Food and Drug Administration) sehingga kini belum ada vaksin yang telah dibuktikan mampu menghalang jangkitan Covid-19. Bagaimanapun FDA telah memberikan kebenaran kepada  beberapa pengeluar berdasarkan terdapat kajian klinikal bahawa vaksin tersebut ‘mungkin’ boleh menghalang jangkitan virus covid 19. Margaret Keenan pasti akan tercatat dalam sejarah sebagai orang pertama yang diuji suntikan vaksin covid 19 di luar percubaan klinikal.

 


#1.PFIZER – Merupakan syarikat terbesar dalam bidang pharmaceutical. Syarikat ini meninggalkan jauh pesaing-pesaing dalam bidang farmasi. Nama Pfizer diambil sempena nama pengasasnya iaitu Charles Pfizer dan dimulakan pada tahun 1849 dan berpengakalan di Bandaraya New York Amerika Syarikat. Saintis yang mengetuai pengeluaran vaksin covid 19 ialah Profesor Ugur Sahin, seorang Lelaki kelahiran Turki yang berkhidmat untuk negara Jerman dalam bidang Onkologi.Selain vaksin covid 19, mereka mengeluarkan produk vaksin immunology, diabetes, cardiology dan oncology.. Untuk rekod, lebih dari 600,000 orang di UK telah diberi vaksin dengan tusukan Pfizer-BioNTech sejak Margaret Keenan. Syarikat ini bakal memperolehi jualan vaksin covid 19 sehingga $14.3 billion menjelang tahun 2022. Dan vaksin Pfizer adalah vaksin yang pernah dikhabarkan akan diguna pakai di Malaysia.

#2.MODERNA Diasaskan pada tahun 2010 di Amerika Syarikat dan dahulunya dikenali sebagai ModeRNA Therapeutics. Syarikat berpengakalan di Cambridge Massachusets Syarikat tersebut merupakan sebahagian daripada program pembangunan bidang perubatan kerajaan Amerika Syarikat .Noubar Afeyan ialah co-founder dan Pengerusi Moderna manakala St├ęphane Bancel adalah CEO.Moderna .  Mereka mendakwa telah menguji vaksin kepada lebih 30 ribu orang. Berdasarkan kajian klinikal, keberkesanan ini adalah  94.1%

Orang penting di sebalik Moderna ialah Tal Zak, seorang lelaki berumur 35 tahun  dan bekas Ketua Onkologi di Sanofi. Beliau dengan bangga mengakui, pengalaman menemui vaksin tersebut adalah hari yang paling indah dalam kehidupan. Beliau merupakan seorang keturunan Yahudi berumur 54 tahun.

Dari segi ketahanan, Moderna mendakwa vaksinnya dapat dikekalkan pada kebanyakan suhu peti sejuk di rumah atau perubatan sehingga enam bulan untuk penghantaran dan penyimpanan jangka panjang. Moderna juga mendakwa vaksinnya dapat tetap stabil pada keadaan sejuk biasa, iaitu 36 hingga 46 darjah Fahrenheit, sehingga 30 hari selepas pencairan, dalam jangka hayat enam bulan.

#3.ASTRAZENECA - Syarikat bersama British  Sweden ini berpengkalan di Cambridge England. Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 1999 melalui penggabungan Astra AB Sweden dan Kumpulan Zeneca British [9] [10] (yang dibentuk sendiri oleh penggabungan operasi farmasi Imperial Chemical Industries pada tahun 1993) mempunyai portfolio produk untuk bidang penyakit utama termasuk barah, kardiovaskular, gastrointestinal, jangkitan, pernafasan dan radang. AstraZeneca AB, cabang syarikat Sweden, adalah anak syarikat AstraZeneca plc.  Ia dipelopori oleh Leif Johansson (Chairman) dan Pascal Soriot (CEO).

Vaksin untuk covid 19 keluaran syarikat ini dibuat dari versi virus selesema biasa yang lemah (dikenali sebagai adenovirus) dari simpanse. Telah diubah suai agar lebih mirip coronavirus - walaupun tidak dapat menyebabkan penyakit.

Ketika vaksin disuntikkan kepada pesakit, ia mendorong sistem kekebalan tubuh untuk mulai membuat antibodi dan mendesaknya untuk menyerang jangkitan koronavirus..

Vaksin ini telah diluluskan penggunaan oleh MHRA (The Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) untuk penggunaan di United Kingdom. Vaksin ini lebih mudah disimpan dan diedarkan, kerana dapat disimpan pada suhu peti sejuk biasa tidak seperti tusukan Pfizer-BioNTech yang harus disimpan pada suhu -70C

AstraZeneca mempunyai penyenaraian utama di Bursa Saham London dan merupakan penyusun FTSE 100 Index. Ia mempunyai senarai kedua di Nasdaq OMX Stockholm, Nasdaq New York, Bursa Saham Bombay dan di Bursa Saham Nasional India.

 

#4.NOVAVAX - Novavax adalah syarikat pengembangan vaksin Amerika yang beribu pejabat di Gaithersburg, Maryland dan mempunyai cawangan di Rockville, Maryland dan Uppsala, Sweden. Ia telah diuji kepada lebih 20 ribu pesakit sehingga November 2020.

Ia  diasaskan pada tahun 1987. Presiden merangkap Ketua ialah Stanley C. Erck, Novavax’s

Seperti berpuluh-puluh syarikat lain, Novavax mula mengusahakan vaksin covid 19 pada bulan Januari 2019, ketika genom virus pertama kali diumumkan, menggunakan teknologi yang sama seperti yang ada pada R.S.V. dan vaksin selesema.

Ini membuat vaksin dengan mengubah sel rama-rama menjadi kilang kecil yang mengepam protein koronavirus - cara yang lebih cepat untuk membuat sejumlah besar daripada menggunakan sel dari hamster dan mamalia lain.

Projek pengembangan vaksin bermula pada bulan februari 2019 apabila Dr. Hatchett, CEPI, dibanjiri dengan cadangan untuk usaha pengembangan vaksin. Bersemangat untuk bergerak dengan cepat, organisasi menilai calon berdasarkan apakah vaksin dapat dikembangkan dengan cepat dan dihasilkan dalam jumlah yang cukup besar untuk diedarkan ke seluruh dunia.

 Seperti Yayasan Gates yang pernah menyuntik dana untuk syarikat ini , Dr. Hatchett sudah biasa dengan karya Novavax. Dia pernah bekerja di BARDA ketika agensi itu menganugerahkan kontrak $ 179 juta kepada Novavax pada tahun 2011 untuk mengembangkan vaksin flunya, yang memungkinkan untuk memberi respons nasional yang cepat terhadap selesema pandemi.

 Akhirnya, walaupun Syarikat tidak sebesar syarikat pesaing, ia telah mendapat dana1.6 billion di bawah pentadbiran Trump untuk tujuan pengembangan vaksin covid 19.

Pada tahun 2016, syarikat itu mengalami kemunduran besar ketika percubaan klinikal peringkat akhir untuk merawat virus syncytial pernafasan, atau R.S.V., pada orang tua gagal, dan syarikat itu memberhentikan sepertiga kakitangannya.

 Tetapi Novavax dapat menjalani percubaan klinikal kedua R.S.V. vaksin dengan bantuan dari Yayasan Gates, yang memberi syarikat sehingga $ 89 juta. Kajian itu menguji sama ada pemberian vaksin kepada wanita hamil akan memberikan kekebalan kepada bayi baru lahir mereka, yang boleh menjadi sangat sakit akibat virus tersebut.

 Tetapi percubaan itu juga gagal, dan syarikat itu kembali menghadapi krisis kewangan. Ia memulakan pembahagian saham terbalik untuk menaikkan harga sahamnya dan mengelakkan daripada berhenti dari Nasdaq, dan menjual kemudahan pembuatannya kepada syarikat lain, Catalent, dengan harga $ 18 juta. Perjanjian itu merangkumi 100 pekerja, atau sekitar sepertiga tenaga kerjanya pada masa itu.

 

#5.JOHNSON & JOHNSON - Diasaskan pada January 1886 oleh Robert Wood Johnson , James Wood Johnson dan Edward Mead Johnson dan berpengkalan di Plaza One Johnson & Johnson New Jersey Amerika Syarikat.

Johnson & Johnson adalah jenama yang cukup dikenali di Malaysia dan serata dunia. Mereka adalah salah satu syarikat yang berlumba-lumba mencari penyelesaian vaksin covid 19.  Dikhabarkan mereka kini sudah berada pada tahap 3 pengujian klinikal dan hamper 45 ribu orang telah diuji sehingga kini untuk menguji tahap keberkesanan vaksin mereka yang dinamakan sebagai ENSEMBLE.

Untuk mempercepatkan proses pembuatan vaksin covid 19, mereka telah berusaha dan berjaya mendapatkan maklumat urutan coronavirus novel dari China — iaitu maklumat mengenai genomnya, atau bahan genetik dan mengesahkannya. Disamping itu, mereka juga bekerjasama dengan agensi berkaitan seperti Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) ,Pusat Penyelidikan Virologi dan Vaksin di Beth Israel Deaconess Medical Center, sebuah gabungan dari Harvard Medical School, untuk merancang sejumlah besar potensi calon vaksin. Untuk rekod, syarikat ini juga telah berjaya menemui vaksin untuk ebola dan tidak mustahil mereka menggunakan teknologi yang sama untuk membuat vaksin covid 19.

 Dari segi ketahanan, Teknologi vaksin yang digunakan boleh kekal stabil selama dua tahun pada suhu -4 ° F, dan sekurang-kurangnya tiga bulan pada suhu 35-46 ° F, iaitu kira-kira suhu peti sejuk .  Faktor ketahanan ini penting untuk membantu mempermudah pengangkutan dan pengedaran calon vaksin COVID-19 tanpa perlu dihantar pada suhu khas.

 Selain 5 vaksin yang disebutkan di atas, beberapa negara maju sedang berlumba-lumba tahap keberkesanan vaksin. Berikut ialah negara yang sedang aktif membangunkan vaksin ialah Rusia – Sputnik V dengan keberkesanan 95%, China - Sinovac Biotech dan Sinopharm (86%)

Catat Ulasan

0 Ulasan